PAARC Fair

A weekend retreat hosted by PAARC dedicated to collective strategizing on DEI issues across universities
organizing visioning collective action retreat fair

Date: January 30-31, 2021
Time: 9am-2pm PST/12-5pm EST

About this Event

The Physics and Astronomy Anti-Racism Coalition (PAARC) is a collective of physics and astronomy graduate students, postdocs, and undergraduates dedicated to confronting and dismantling racist and anti-Black structures in academia. We are devoted to building connections and solidarity across universities, their faculty and staff, learning from one another about organizing, and creating and collecting anti-racist resources. We aim to build a physics and astronomy community that is fully committed to the goals of racial and social justice.

Over the last six months, we have brought together hundreds of scientists from all levels of academia that are committed to dismantling racism and other systems of oppression within physics and astronomy. The PAARC Fair is an opportunity to capitalize further on this momentum and engage in nationwide collective action. Over the course of two days, we will be hosting a number of open sessions where both PAARC members and folks outside of PAARC can come together to share strategies, resources, and ideas.

Register here

PAARC Fair Schedule


Day 1


Welcome and Introduction to PAARC
9:00-9:30 PST | 12:00-12:30 EST (30 minutes)

Icebreaker (Breakout Rooms)
9:30-9:45 PST | 12:30-12:45 EST (15 minutes)

Break
9:45-10:00 PST | 12:45-1:00 EST (15 minutes)

PAARC Member Institution Updates
10:00-10:45 PST | 1:00-1:45 EST (45 minutes)
Several PAARC member institutions will give brief presentations on the current work being done at their institution.
List of presenting institutions: Massachusetts Institute of Technology; University of Wisconsin, Madison; University of Oregon; University of Chicago; University of California, Irvine; University of Maryland

Break / Q&A for Individual Institutions
10:45-11:00 PST | 1:45-2:00 EST (15 minutes)

Institutional Strategy Meeting I
11:00-12:00 PST | 2:00-3:00 EST (1 Hour)
Attendees will have the chance to collectively strategize around the issues at their specific institutions. This first institutional strategy meeting will focus on identifying common issues and determining priorities for collective action.

Break
12:00-12:15 PST | 3:00-3:15 EST (15 minutes)

PAARC Collective Action Meeting
12:15-12:45 PST | 3:15-3:45 EST (30 minute)
PAARC was founded with the goal of enabling and fostering inter-university collective action. During this meeting, attendees will have the opportunity to identify potential future collective efforts by PAARC and PAARC members that further the overarching goal of increasing equity in the physical sciences. This may include resource collection, workshop development, sit-ins and protests, social media campaigns, etc.

Break
12:45-1:00 PST | 3:45-4:00 EST (15 minutes)

Social Hour 1:00-2:00 PST | 4:00-5:00 EST (1 hour)


Day 2


Day 2 Welcome
9:00-9:15 PST | 12:00-12:15 EST (15 minutes)

Outreach Strategizing Meeting
9:15-10:00 PST | 12:15-1:00 EST (45 minutes)
PAARC members will present on PAARC’s current outreach methods (website team, social media outreach). PAARC members and outside attendees will be able to strategize around how PAARC can expand its reach. An important priority for this meeting will revolve around ways that PAARC can better reach and support undergraduates, especially Black, Indigenous, and Latinx folks.
If you are interested in joining PAARC’s social media or outreach teams, please follow up with the presenters for this session.

Break
10:00-10:15 PST | 1:00-1:15 EST (15 minutes)

Institutional Strategy Meeting II
10:15-11:15 PST | 1:15-2:15 EST (1 hour)
Attendees will have the chance to collectively strategize around the issues at their specific institutions. This second institutional strategy meeting will focus on compiling successful strategies to address the issues from previous meetings.

Break
11:15-11:30 PST | 2:15-2:30 EST (15 minutes)

PAARC Vision Meeting
11:30-12:30 PST | 2:30-3:30 EST (1 hour)
PAARC members will present on PAARC’s current vision, values, and structure. PAARC members and outside attendees will be able to offer feedback on PAARC’s vision, values, and structure, and discuss PAARC’s long-term goals.
If you are interested in joining PAARC’s organizational team, please follow up with the presenters for this session.

Break
12:30-12:45 PST | 3:30-3:45 EST (15 minutes)

PAARC Strategy Meeting
12:45-1:45 PST | 3:45-4:45 EST (1 hour)
PAARC members will present on PAARC’s current activities. PAARC members and outside attendees will be able to offer feedback on PAARC’s current activities and short-term goals, and brainstorm potential futures.
If you are interested in joining PAARC’s organizational team, please follow up with the presenters for this session.

Closing and Feedback
1:45-2:00 PST | 4:45-5:00 EST (15 minutes)